Ilia

Statiunea Ilia se afla in nordul insulei Evia, aproape de faimoasele bai termale din Edipso, avand si ea un izvor termal chiar la intrarea statiunii. Apa fierbinte aici curge liber in mare.
Satul este situat la aproximativ 8 km de la poalele muntelui Telethrion si este scaldat de apele limpezi si linistite ale Golfului Evian. Litoralul este protejat de faleza continentala si astfel apa marii este linistita si adecvata innotului. Satul Ilia este o localitate specific greceasca, care s-a infiintat cu apr. 70 de ani in urma. Denumirea sa vine de la cuvantul grecesc “Ilion”=soare=Apollo. Locuitorii se ocupa cu agricultura si pescuitul, in ultimii ani dezvoltandu-si activitati si in domeniul turistic. Este destinatia ideala pentru cei care doresc odihna intr-un mediu care imbina intr-un mod firesc traditionalul locului cu stilul vietii moderne. De asemenea este adecvata celor care doresc imbinarea odihnei cu vizitarea manastirilor de pe insula. 


Cum ajungeti in Ilia:

* cu avionul: din Aeroportul “Eleftherios Venizelos” din Atena, plus 170 km, sau din Aeroportul “Makedonia”din Salonic, plus apr. 300 km

* cu trenul: pana la Chalkida, plus 100 km

* cu autobuzul KTEL: din Salonic sau Atena

* cu masina inchiriata: din aeroportul din Salonic sau Atena

* cu masina personala

* cu autobuz inchiriat, pentru grupuriCARACTERISTICI:

* un teren mic de joaca pentru cei mici

* plaja neorganizata, cu pietricele chiar in fata vilelor 

* taverne si mici restaurante pe malul marii

* Izvorul de apa termala, cu temperatura de 90 grade Celsius se varsa direct in mare, facand astfel posibila baia in mare pana la sfarsitul lui octombrie.

* se afla la numai 10 km de baile termale Edipsos

* exista port apropiat la numai 10 km 

* se ajunge usor din nordul continentului din portul Agios Konstantinos si Arkitsa

* fiind aproape de munti, ofera posibilitatea de a face drumetii pe diverse trasee semimontane

* fiind la mijlocul traseului din partea de nord a malului golfului Evian ofera posibilitatea de excursii cu masina sau cu autocarul

* este aproape de alte statiuni turistice: Rovies – 12 km, Edipso – 10 km, Chronia – 19 km, Limni – 23 km, Pefki – 41 km

* are un port de vase mici

* din statiune sunt usor accesibile manastirile faimoase ale Eviei de Nord. 


FACILITATI SI SERVICII:

Cumparaturi

* cumparaturile zilnice se pot face din magazinele mici ale statiunii, sau din super-marketuri mari din Istiaia (Lidl, Aldi, Galaxias) – la 32 km. 

* epicentrul pietei turistice locale il constituie localitatea Edipsos (10 km), cu magazine de suveniruri, si alte produse pe care vizitatorii doresc sa le cumpere din Grecia: articole de imbracaminte, incaltaminte, produse cosmetice si bijuterii. 

* piete bogate mai asteapta pe vizitatori si in Istiaia (32 km) si Limni (23 km).

Distractie

* pentru distractia nocturna, vizitatorii au multe variante in Evia de Nord: de la beach bar-uri, cluburi si discoteci, pana la seri cu muzica, in special traditionala, in cadrul festivalurilor.

* specialitati culinare grecesti se pot consuma in taverne pe malul marii, sau in mici sate de munte

* seri grecesti organizate de birourile de turism locale
ATRACTII TURISTICE SI CULTURALE

Situri arheologice

Eretria – 121 km

Atena – 170 km

Monumente

Bisericile, templele si manastirile din regiune sunt din perioada bizantina si post-bizantina. Ele sunt construite in zone muntoase, deoarece acestea ofereau localnicilor mai multa siguranta in fata piratilor si altor invadatori. Cele mai usor accesibile din Ilia sunt: Sfantul Gheorghe - 2 km, Sf. Irina Hrisovaladi – 3 km, Cuviosul David – 23 km, Sf. Nicolae (Galataki) – 33 km, biserica cu Moastele Sfantului Ioan Rusul – 54 km

Muzee

* Muzeul din Kerasia (34 km), cu animale şi trunchiuri petrificate

* Muzel Nautilus din Agiokampos (23), cu o mare colecţie de scoici 

* Muzeul Etnografic din Limni (23 km)

* Muzeul de Istorie Naturala din Istiaia (32 km)

* Muzeul Pădurii din Prokopi (54 km)

* vestigiile gasite in Evia de Nord se pot vedea in Muzeele Arheologice din Eretria (121 km), Chalkida (100 km) si Athena (170 km). Cateva exemple sunt: compozitia “Hercules si leul”, găsită la Neos Pyrgos, care se află la Eretria, “Poseidon” din Artemisio şi “Tânăr pe cal”, care se află la Atena, etc.

Locuri de vizitat

* platanul de 600 ani langa Prokopi (50 km)

* cascada mica şi Parcul Natural Drimonas (23 km)

* satul Koulouros (21 km), un sat de munte părăsit, care oferă o privelişte de o rară frumuseţe 

* Asociaţia Femeilor din Limni expune în clădirea vechii Primării creaţii manuale personale, ţesături, broderii, carpete ţesute la război. Dacă doriţi, puteţi lua lecţii de ţesut la război, o îndeletnicire tradiţională locală.

* satele Kalamoudi (19 km), Marouli (20 km), Kokkinomilia (28 km) cu atmosferă de un pitoresc aparte 

* Katounia (26 km), după Limni, spre manastirea Galataki, cu o privelişte minunată

* Ferma de la Kamatriades (36 km), de o frumuseţe aparte, cu o aşezare deosebită. Aici veţi fi primiţi de Tasos şi Kris, gazde ospitaliere, care vă vor prezenta viaţa la fermă. Deasemenea puteti face plimbari in padure, calare si cu QUAD-ul.


ACTIVITATI

Activitati culturale si religioase

* pe perioada verii sunt organizate multe spectacole de teatru si de muzica : “Festivalul Elymnia” intre 1-15 August din Limni (la 23 km), “Festivalul Cohilia”, organizat la teatrul de vara “Concert Theatre” din Spiada Limni (la 22 km), Festival de vara din Rovies (la 12 km) si din Edipso (la 10 km) 

* sarbatori locale, traditional organizate in sate, hramuri:

Activitati sportive

* pentru amatorii de scufundari, in Edipso se pune la dispozitie echipament special

* centre de hipism la Kamatriades (36 km) si langa Oreous, la Petalo (22 km)

* pentru amatorii de pescuit se poate oferi echipamentul necesar

* iubitorii de excursii si drumetii pot incerca traseele care strabat muntii din nordul insulei.

Excursii

* Meteora, Delphoi – se pot vizita trecand cu ferry boat-ul pe continent din portul Edipso, cu masina proprie sau in cadrul excursiilor organizate de birourile turistice locale

* Atena, Corint – se pot vizita trecand pe continent peste podul aflat la Chalkida, cu masina proprie sau in cadrul excursiilor organizate de birourile turistice locale

* insula Skiathos si Skopelos – excursie cu vapor organizata de birourile turistice locale

* circuit pe insula


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu