Aghia Ana este un sat pitoresc, cu traditii stravechi. Este asezata la 200 m. inaltime, pe un deal insorit, cu vedere peste Marea Egee. Aici natura este special frumoasa, clima sanatoasa si pamantul fertil. Satul cu casele albi boieresti si de tarani, este unul din vechile sate din nordul insulei cu rol important inca de pe vremea ocupatiei turce, fiind centrul comercial a 15 zone administrative. Locuitorii satului de astazi sunt harnici, prietenosi si iubitori de carte. Iubesc strainii, pe vreme de razboi au adapostit soldatii armatei inamice italiene ca se le salveze vietile. Sunt viteji, barbatii au luat parte ca voluntari in diferite razboaie: lupta de eliberare de sub turci, in bataliile sangeroase de la El Alamein si de la Rimini, si faceau parte din Fortele Armatei Regale Elene din Orientul Mijlociu.
Ceeace astazi se numeste Aghia Ana, din punct de vedere turistic, este satul infiintat pe faleza denumita Agali. Localnicii se refera la acest loc sub trei denumiri: Aghia Ana, Agali si Aghios Vasilis. Denumirea pe care propunem sa o folositi, ca sa fiti bine intelesi, este AGHIA ANA.
Turistii sunt cazati in exclusivitate in aceasta statiune nou infiintata pe malul marii: Agali, a carei plaja minunata, sub forma de semicerc, era cunoscuta deja din antichitate.
Istorie pe scurt:
In baza Pactului de la Constantinopol de la 27/06/9-7-1832 si definitivat in anul 1833, insula Evia este atasata statului nou infiintat grec. Partea nefericita a acestei intelegeri este faptul ca turcii nu returneaza terenurile cucerite statului nou grec, ei pastreaza dreptul de a le vinde. Imputernicitul curtii otomane de la Constantinopol, beiul Hatzis Ismail, vinde Aghia Ana unui armenian din Constantinopol, cu numele Ioannis Xenis. Acesta din urma nu calca niciodata in localitate, insa imputerniceste pe un medic franc cu numele Marini, care administreaza cu severitate terenurile localitatii. Astfel sarmanii localnici, dupa eliberarea de sub turci, se vad stapaniti de o alta putere asupritoare. In primii ani ai domniei imparatului Otto, locuitorii din Aghia Ana reusesc sa-si recupereasca pamanturile proprii. Insa pe teritoriul insulei Evia, pana in ziua de astazi exista terenuri mari, care au ajuns in proprietatea unor straini prin modalitatea descrisa mai inainte. In Aghia Ana, dupa eliberare, localnicii s-au apucat cu mare destoinicire de cresterea animalelor, de agricultura, de indeletniciri forestiere si viticultura, avand ca rezultat inflorirea materiala a comunitatii si marirea faimei etnografice. Dovada acestora sunt exponatele din Muzeul Etnografic al localitatii.
Cum ajungeti in Agia Anna -plaja Agali:
* cu avionul: din Aeroportul “Eleftherios Venizelos” din Atena, plus 140 km, sau din Aeroportul “Makedonia”din Salonic, plus apr. 356 km
* cu trenul: pana la Chalkida, plus 85 km
* cu autobuzul KTEL: din Salonic sau Atena
* cu masina inchiriata: din aeroportul din Salonic sau Atena
* cu masina personala
* cu autobuz inchiriat, pentru grupuri
CARACTERISTICI:
* plaja cu nisip dur si apa cristalina, lunga de 9 km si lata de 20 m, cu sezlonguri, saltele si umbrele, care pot fi folosite in schimbul consumarii (cafea, bere, racoritoare)
* jocuri si sporturi pe mal (beach volley, beach fotbal, bicicleta, badminton, etc.)
* 1 farmacie in satul Agia Anna, la 4 km de plaja Agali
* faleza de-a lungul localitatii cu cofetarii, taverne, baruri
* distanta relativ mica (66 km) de baile termale din Edipsos
* distanta mica de centrul comercial al regiunii, Mantoudi (16 km)
* usoara accesibilitate din nordul continentului, trecand golful din portul Agios Konstantinos sau Arkitsa. Cel mai apropiat port se afla la 66 km distanta: portul din Edipsos, sau Agiokampos (65 km). Pentru cei care vin din Grecia de Nord, se recomanda portul Glifa-Agiokampos.
* fiind aproape de munti si inconjurata de paduri, posibilitatea de a face drumetii pe diverse trasee semimontane
* este aproape de alte statiuni turistice: Vasilika – 23 km, Ellinika – 30 km, Pefki – 45 km, Limni – 25 km
* usoara accesibilitate a manastirilor faimoase ale Eviei de Nord
* atmosfera de liniste si pace, imbinata cu viata cosmopolita, si renumita ospitalitate a autohtonilor
FACILITATI SI SERVICII:
Cumparaturi
* cumparaturile se pot face din magazinele locale, dar preferabil este sa va aprovizionati dupa trecerea cu ferry-boat-ul pe insula, din super-marketurile mari din Istiaia (Lidl, Aldi, Galaxias) – la 55 km de Agia Anna.
* Limni (25 km) este epicentrul pietei turistice din zona, cu magazine cu suveniruri, si alte produse pe care vizitatorii doresc sa le cumpere din Grecia: articole de imbracaminte, incaltaminte, produse cosmetice si bijuterii. Magazine de acest fel veti gasi si in Agali, dar nu multe.
* piete bogate mai asteapta pe vizitatori si in Istiaia (54 km) si Edipsos (66 km). Piata de fructe si legume se organizeaza in fiecare joi, la Mantoudi (16 km), de asemenea aici veti gasi medici, posta, banci, super-marketuri mai mari, etc., localitatea fiind centrul comercial al regiunii
Distractie
* pentru distractia nocturna, aici veti gasi beach bar-uri, cluburi si discoteci, in mare numar. Va propunem la sfarsit de saptamina discoteca de la campingul din Agali. Serile cu muzica, in special traditionala, le veti gasi in cadrul festivalurilor din satul Agia Anna sau in Limni, Mantoudi.
* specialitati culinare grecesti se pot consuma in tavernele din localitate (este bine de stiut ca preturile sunt in functie cu distanta de la mare, adica in tavernele care se afla pe faleza produsele sunt mai scumpe), in alte localitati apropiate (va recomandam tavernele de pe malul marii din Vasilika – 23 km, din Limni -25 km, din Rovies – 36 km) sau in micile sate de munte (va recomandam taverna THIMIOS si PARADISOS din satul Dafni – 20 km, sau satul KALAMOUDI)
* seri grecesti organizate de birourile de turism locale
ATRACTII TURISTICE SI CULTURALE
Situri arheologice
Eretria – 85 km
Atena – 140 km
Kirinthos – 12 km (neorganizat)
Monumente
Bisericile, templele si manastirile din regiune sunt din perioada bizantina si post-bizantina. Ele sunt construite in zone muntoase, deoarece acestea ofereau localnicilor mai multa siguranta in fata piratilor si altor invadatori. Cele mai usor accesibile din Limni sunt: Sfantul Gheorghe - 66 km, Sf. Irina Hrisovaladi – 55 km, Cuviosul David – 47 km, Sf. Nicolae (Galataki) – 35 km, biserica cu Moastele Sfantului Ioan Rusul – 25 km
Muzee
* Muzeul Etnografic din Aghia Ana, infiintat de vestitul etnograf Dimitrios Settas, constand dintr-o colectie de obiecte de mare insemnatate din Evia de Nord. Dintre cele mai interesante exponate sunt imbracamintele din Aghia Ana, “Sarakatsaneiki” (purtate de aromanii din Mantoudi si Prokopi), cele din Limni (asemanatoare cu cele purtate in insulele Samos si Thassos), din Edipsos si Istiaia. Se mai pot vedea in muzeu unelte agricole, obiecte gospodaresti si, de asemenea, harnasament vanatoresc.
* Muzeul Etnografic din Limni
* Muzeul din Kerasia (15 km), cu animale şi trunchiuri petrificate
* Muzel Nautilus din Agiokampos (65 km), cu o mare colecţie de scoici
* Muzeul de Istorie Naturala din Istiaia (54 km)
* Muzeul Pădurii din Prokopi (25 km)
* vestigiile gasite in Evia de Nord se pot vedea in Muzeele Arheologice din Eretria (85 km), Chalkida (65 km) si Athena (140 km). Cateva exemple sunt: compozitia “Hercules si Leul”, găsită la Neos Pyrgos, care se află la Eretria, “Poseidon” din Artemisio şi “Tânăr pe cal”, care se află la Atena, “Taurul” de la Oreoi.
Biserica din Aghia Anna |
Locuri de vizitat
* biserica centrala din localitate ridicata in cinstea nasterii Fiului Domnului, decorat cu frumoase fresce
* Mica bisericuta Aghia Ana, ce se afla la marginea drumului ce duce la Istiaia. Tot aici se gaseste, sub un batran platan, izvorul Sfantei Ana (Aghia Ana). Acest izvor era considerat de generatiile trecute, facator de minuni in boli de stomac si in pastrarea tineretii vesnice. In ziua de 25 Iulie aici este Sarbatoarea hramului Aghia Ana.
* Stanca tragediei din 1823 - drumul ce coboara pe langa localitatea Paliovrisi, duce in valea stancoasa al raului Nileas. In interiorul celei mai mari stanci, se gaseste pestera unde in 29 iulie 1823 hoardele turcesti au ars de vii copiii, tinerii, batranii si femeile din satele Aghia Ana, Paliovrisi si Kerameia. Cei ascunsi aici au fost tradati de plansul unui copil mic. Turcii au astupat cu ramuri de copac intrarea in pestera si apoi au dat foc.
Stanca Bolovinena, in valul Nileas langa Aghia Anna |
Valul Nileas |
* Stanca Bolovinena-stanca de unde s-a aruncat Bolovinena, o tanara femeie greaca, ca sa scape de agresare si arestare de catre turci
* Valea raului Nileas - pereti inalti de stanci de o parte si alta ai vaii, de la Paliovrisi pana la Kerasia. Dupa Kerasia se poate cobori in val pana la varsarea raului in Marea Egee. Iubitorii de drumetii sunt impresionati de acest peisaj deosebit.
* Dealul Aghios Lia –peste acest deal trec cei, care se indreapta spre Agali. Este cunoscut si sub denumirea de ”Punctul de aparare” (Ohira), pentru ca datorita asezarii strategice cu vedere ampla spre mare, a fost ales ca loc de panda de catre armata italiena in timpul celui de al 2-lea Razboi Mondial. Merita facuta o oprire pentru admirarea privelistii.
* Izvorul Kanalos - partea dreapta a statiunii Agali este strajuit de coasta abrupta a dambului Nedon, despre care exista referiri scrise inca din antichitate. La poalele acestuia si intre golfurile mici cu apa cristalina, se gaseste izvorul numit Kanalos. In apropiere se gaseste regiunea denumita Kerasiotiko, despre care se spune ca a fost daruita de catre Ali Pasa unui cioban tanar. Comandantul turc a fost incantat de maestria cu care tanarul canta la fluier, pe durata unui ospat langa izvor.
* Pestera ascetului – se gaseste in apropierea izvorului Kanalos, greu accesibil. Aici si-a trait ultima parte a vietii sale un ascet, dupa eliberarea de sub jugul otoman din 1821.
* Insula Aghios Vasilis – se gaseste langa peninsula Nedon si este legata cu Evia printr-o limba de pamant. Pe ea se gaseste bisericuta alba Aghios Vasilis. Pe timpul iernii nu este accesibila, vara insa, este cautata de aventurieri romantici si de pescari.
Peninsula Aghios Vasilis |
* platanul de 600 ani langa Prokopi (20 km)
* cascada mica şi Parcul Natural Drimonas (22 km)
* Habitatul umed de la Kanatadika si padurea de la Agios Nikolaos (800 m sud de coasta Kanatadika), incluse in reteaua ecologica “Natura2000” (59 km)
* insulele Lichada, de o frumusete rara, incluse in reteaua ecologica “Natura2000” (accesibile numai cu vas)-100 km
* golful intre Pefki si Artemisio, unde in 480 i.e.n. a avut loc primul esec al uriasei flote persane, prima lupta din cea mai mare batalia navala ale antichitatii (batalia de la Salamina)-40 km
* satele Amelandes (4 km), Strafi (8 km), Pappades (13 km) cu atmosfera de un pitoresc aparte si priveliste ce taie respiratia
* golful Fragkaki (se poate merge pe jos), si Kotsikia (17 km cu masina pe drumul regional, 9 km pe drumul care urmareste linia de faleza)
* plaja neobisnuita de la Kria Vrisi, cu stanca pe care se afla Kirinthos in antichitate. Este continuarea malului de la Agia Anna in directia de sud, dar ca s-o accesati veti merge cu masina pe drumul regional Agia Anna-Strofilia-paralia Kria Vrisi (apr. 20 km)
* frumoasa statiune Pili (35 km)
* Sarakiniko, golful piratilor (apr. 15 km de Pili) pe un drum care ofera o priveliste de rara frumusete. In satul Sarakiniko intrebati cum se ajunge in golf. Sa aveti cu Dvs. toate cele necesare, pentru ca in acest mic sat nu exista nimic de mancare sau de baut. Drumul spre golf este de apr. 10 minute la coborare spre mare si 15-20 minute la urcare. Va recomandam incaltaminte adecvata si evitarea vizitarii acestui loc in mare caldura!
ACTIVITATI
Activitati culturale si religioase
* pe perioada verii sunt organizate multe spectacole de teatru si de muzica in aceasta parte a insulei: in cadrul “Festivalului Elymnia” intre 1-15 August, in cadrul “Festivalului Cohilia”, organizat la teatrul de vara “Concert Theatre” din Spiada Limni (la 1 km in afara orasului), in cadrul Festivalurilor de vara din Rovies si din Edipso (la 66 km).
* sarbatori locale, traditional organizate in sate, hramuri:
Activitati sportive
* pentru amatorii de scufundari, Agia Anna este locul potrivit. In Edipso (66 km) se pune la dispozitie echipament special
* pentru amatorii de pescuit se poate oferi echipamentul necesar
* iubitorii de excursii si drumetii pot incerca traseele care strabat muntii din jurul statiunii
Excursii
* Meteora, Delphoi – se pot vizita trecand cu ferry boat-ul pe continent din portul Edipso, individual, cu masina proprie sau in cadrul excursiilor organizate de birourile turistice locale
* Atena, Corint – se pot vizita trecand pe continent peste podul aflat la Chalkida, individual, cu masina proprie sau in cadrul excursiilor organizate de birourile turistice locale
* insula Skiathos si Skopelos – excursie cu vaporul organizata de birourile turistice locale
* insulele Lichadonisia - excursie cu vaporul organizata de birourile turistice locale
Circuitul regiunii
* pentru a cunoaste mai bine zona in care petreceti vacanta, va propunem trei circuite, cu masina proprie pe drumurile regionale din aceasta parte a insulei Evia:
* circuit de apr. 68 km: Agia Anna-Kerasia-Drimonas-Manastirea Cuviosul David-Rovies-Limni si inapoi
* circuit de apr. 140 km, jurul Eviei de Nord: Agia Anna – Pappades – Pefki – Istiaia – Edipso – Ilia – Rovies – Limni – inapoi in Agia Anna
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu