Limni

Satiunea Limni se deosebeste de celelalte asezari de pe insula Evia. Privind de la distanta cladirile sale albe, ne dau impresia unui amfiteatru antic. Limni poarta amprenta stilului arhitectural specific insulelor Marii Egee. Aici exista multe lacasuri istorice si religioase, iar asezarea sa geografica ofera o imagine de un pitoresc unic. Hoteluri si apartamente de inchiriat se gasesc atat in localitate, cat si in afara ei, pe marginea drumului, ce merge spre Rovies. Limni are un farmec deosebit primavara si toamna, chiar si iarna este potrivit odihnei. Perioada turistica de varf este, insa, in luna august. Tavernele de pe malul marii, din Limni şi din imprejurimi, ii asteapta pe amatorii bucatariei mediteraneene cu specialitati locale si traditionale grecesti, si cu o mare varietate de peste proaspat. Localnicii sunt renumiţi pentru deliciosul desert „galaktobureko”, o specialitate cu crema si sirop. Cea mai cunoscuta manifestare culturală, „Festivalul Elimnia”, este organizata de catre municipialitate, in a doua jumatate a lunii iulie si prima jumatate a lunii august. In cadrul acestui festival care se desfasoara pe malul marii in localitatea Limni si in localitati apropiate, exista o numeroasa participare la seri culturale, expozitii de carte si de creatii ale tesatoarelor locale, concerte, seri de dans, -de literatură, evenimente sportive pe mare si uscat. In aceeasi perioada se tine si Festivalul de muzica simfonica “Cohilia”, aproape de plaja cu acelasi nume, pe scena teatrului de vara. Directorul teatrului este pianistul Giorgos Konstantinou care sustine in fiecare an concerte, in mai multe localitati din Romania.



Istorie pe scurt:

Cele mai indepartate urme ale asezarilor omenesti din zona sunt din epoca de piatră. Cel mai mare interes, din punct de vedere arheologic, il reprezinta locatia numita Kastria, unde exista vestigii ale vechilor civilizaţii, incepand cu epoca de piatra si pana in Evul Mediu. In locatia Panaghia exista dovezi ale existentei asezarilor umane, pana in perioada francilor. In Antichitate referirile la localitate (ex. Sofocle), sunt sub denumirea Elimnion. Mitologia spune ca micul oras a fost locul nuntii lui Zeus cu Hera. In Evul Mediu era cunoscuta sub denumirea de Limene. Limni a colonizat un teritoriu sub numele de Cleones, in zona Halkidiki langa Muntele Athos. In perioada romana si bizantina se dezvolta marina comerciala din Limni, dar piratii si alti cotropitori isi pun amprenta devastatoare pe ea.


In secolul XI se stabileste in localitatea deja degradata, renumitul ascet Preacuviosul Parinte Hristodul, de la Manastirea Sf.Ioan din Patmos. Pestera unde traia si medita poate fi vizitata si astazi. In secolul XII localitatea are o noua perioada de dezvoltare, de data asta legata de numele cavalerului Licarius. In primii ani ai ocupatiei otomane sunt menţionate in Limni 44 de familii platitoare de impozit. Cam la mijlocul secolului al XVI-lea, vin si se stabilesc in zona localnici de pe alte insule ale Marii Egee. Tot cam in aceeasi perioada este adusa in localitate Icoana Sfintei Marii, care devine, cu timpul, protectoarea zonei. Populatia refugiata din calea piratilor si a altor cotropitori la Kastri, se intoarce pe malul marii.

In jurul anului 1790 multi dintre locuitorii insulei s-au mutat pe insula Skiathos, intr-un cartier care si astazi le poarta numele. In timpul ocupatiei otomane localitatea este in continuare un port renumit. In anul 1821 aici se discutau amanuntele luptei de eliberare de sub jugul otoman, a carei conducator a fost Aggelis Govios, originar din Limni. El si-a dat viata pentru libertate, in locatia denumita astazi “Vrisakia”. Dupa eliberare orasul capata faima recunoscuta in toata Grecia, datorita flotei de razboi si a cunostintelor in domeniul maritim

Cum ajungeti in Limni:

* cu avionul: din Aeroportul “Eleftherios Venizelos” din Atena, plus 147 km, sau din Aeroportul “Makedonia”din Salonic, plus apr. 323 km

* cu trenul: pana la Chalkida, plus 91 km

* cu autobuzul KTEL: din Salonic sau Atena

* cu masina inchiriata: din aeroportul din Salonic sau Atena

* cu masina personala

* cu autobuz inchiriat, pentru grupuri

CARACTERISTICI:

* terenuri de joaca pentru cei mici

* sala de biliard, teren de baschet, minifotbal, fotbal, tenis, aerobic, karate, pilates, etc. 

* 3 farmacii, medici (patolog, cardiolog, stomatolog, microbiolog), scoala generala, liceu, scoli particulare de limbi straine, diferite magazine, hoteluri, apartamente, port pentru vase mici, banci, posta

* plaja neorganizata, cu pietricele, de-a lungul intregii localitati, intinsa pe o lungime de 14 km spre sud, pana la intersectia spre Manastirea Galataki

* faleza de-a lungul localitatii cu cofetarii, taverne, baruri

* distanta mica (33 km) de baile termale din Edipsos 

* usoara accesibilitate din nordul continentului, trecand golful din portul Agios Konstantinos sau Arkitsa. Cel mai apropiat port se afla la 33 km distanta: portul din Edipsos.

* fiind aproape de munti si inconjurata de paduri, posibilitatea de a face drumetii pe diverse trasee semimontane

* este aproape de alte statiuni turistice: Ilia – 23 km, Edipso – 33 km, Rovies – 11 km, Pefki – 64 km

* usoara accesibilitate a manastirilor faimoase ale Eviei de Nord 

* atmosfera de liniste si pace, imbinata cu viata cosmopolita, si renumita ospitalitate a autohtonilor

FACILITATI SI SERVICII:

Cumparaturi

* cumparaturile se pot face din magazinele locale, dar preferabil este sa va aprovizionati dupa trecerea cu ferry-boat-ul pe insula, din super-marketurile mari din Istiaia (Lidl, Aldi, Galaxias) – la 57 km de Limni. 

* Limni este epicentrul pietei turistice din zona, cu magazine cu suveniruri, si alte produse pe care vizitatorii doresc sa le cumpere din Grecia: articole de imbracaminte, incaltaminte, produse cosmetice si bijuterii. 

* piete bogate mai asteapta pe vizitatori si in Istiaia (57 km) si Edipsos (33 km). Piata de fructe si legume se organizeaza in fiecare joi, la Mantoudi (20 km).

Sfantele Pasti la Limni
Distractie

* pentru distractia nocturna, aici veti gasi de la beach bar-uri, cluburi si discoteci, pana la seri cu muzica, in special traditionala, in cadrul festivalurilor.

* specialitati culinare grecesti se pot consuma in tavernele din localitate (va recomandam restaurantele AYRA, FYKIA, BELLA VISTA cam la 1 km distanta), in alte localitati apropiate (va recomandam tavernele de pe malul marii, din Rovies – 11 km) sau in micile sate de munte (va recomandam taverna THIMIOS si PARADISOS din satul Dafni – 7 km)

* seri grecesti organizate de birourile de turism locale

ATRACTII TURISTICE SI CULTURALE

Situri arheologice

* Eretria – 98 km

* Atena – 147 km

* Kirinthos – 21 km (neorganizat)

Santele Pasti in Limni
Monumente

* bisericile, templele si manastirile din regiune sunt din perioada bizantina si post-bizantina. Ele sunt construite in zone muntoase, deoarece acestea ofereau localnicilor mai multa siguranta in fata piratilor si altor invadatori. Cele mai usor accesibile din Limni sunt: Sfantul Gheorghe - 25 km, Sf. Irina Hrisovaladi – 20 km, Cuviosul David – 22 km, Sf. Nicolae (Galataki) – 10 km, biserica cu Moastele Sfantului Ioan Rusul – 31 km



Muzee

* Muzeul Etnografic din Limni 

* Muzeul din Kerasia (33 km), cu animale şi trunchiuri petrificate

* Muzel Nautilus din Agiokampos (46 km), cu o mare colecţie de scoici 

* Muzeul de Istorie Naturala din Istiaia (55 km)

* Muzeul Pădurii din Prokopi (31 km)

* vestigiile gasite in Evia de Nord se pot vedea in Muzeele Arheologice din Eretria (98 km), Chalkida (77 km) si Athena (147 km). Cateva exemple sunt: compozitia “Hercules si leul”, găsită la Neos Pyrgos, care se află la Eretria, “Poseidon” din Artemisio şi “Tânăr pe cal”, care se află la Atena, etc.

Locuri de vizitat

* platanul de 2.500 ani langa Prokopi (27 km)

* cascada mica şi Parcul Natural Drimonas (22 km)

* Habitatul umed de la Kanatadika si padurea de la Agios Nikolaos (800 m sud de coasta Kanatadika), incluse in reteaua ecologica “Natura2000”

* insulele Lichada, de o frumusete rara, incluse in reteaua ecologica “Natura2000” (accesibile numai cu vas propriu)

* golful intre Pefki si Artemisio, unde in 480 i.e.n. a avut loc primul esec al uriasei flote persane, prima lupta din cea mai mare batalia navala ale antichitatii (batalia de la Salamina).

* satul Koulouros (20 km), un sat de munte părăsit, care oferă o privelişte de o rară frumuseţe 

* satele Kalamoudi (18 km), Marouli (19 km), Kokkinomilia (27 km) cu atmosfera de un pitoresc aparte 

* Katounia (3 km), după Limni, spre manastirea Galataki, cu o privelişte minunată

* Asociaţia Femeilor din Limni expune în clădirea vechii Primării creaţii manuale personale, ţesături, broderii, carpete ţesute la război. Dacă doriţi, puteţi lua lecţii de ţesut la război, o îndeletnicire tradiţională locală.

* Ferma de la Kamatriades (35 km), de o frumuseţe aparte, cu o aşezare deosebită. Aici veţi fi primiţi de Tasos şi Kris, gazde ospitaliere, care vă vor prezenta viaţa la fermă. Deasemenea puteti face plimbari in padure, calare si cu QUAD-ul.

Plaji apropiate

Plaja Kohili, vizavi de muntele Parnassos

* plaja Kukunaries, care incepe din portul mic de vase, cu pietris, aici pana la pranz exista umbra naturala de la pinii de pe malul marii. Seara, pana la ora 9 plaja este scaldata de razele soarelui.

* plaja Kohili, cu pietris cam la 1 km distanta din centru. Plaja este scaldata de razele soarelui de dimineata pana la 19 seara.

ACTIVITATI

Activitati culturale si religioase

* pe perioada verii sunt organizate multe spectacole de teatru si de muzica : in cadrul “Festivalului Elymnia” intre 1-15 August, in cadrul “Festivalului Cohilia”, organizat la teatrul de vara “Concert Theatre” din Spiada Limni (la 1 km in afara orasului), in cadrul Festivalurilor de vara din Rovies si din Edipso (la 33 km). 




* sarbatori locale, traditional organizate in sate, hramuri:

Activitati sportive

* pentru amatorii de scufundari, Limni este locul potrivit. In Edipso (33 km) se pune la dispozitie echipament special

* centre de hipism la Kamatriades (35 km) si langa Oreous (45 km)

* pentru amatorii de pescuit se poate oferi echipamentul necesar

* iubitorii de excursii si drumetii pot incerca traseele care strabat muntii din jurul statiunii

Excursii

* Meteora, Delphoi – se pot vizita trecand cu ferry boat-ul pe continent din portul Edipso, individual, cu masina proprie sau in cadrul excursiilor organizate de birourile turistice locale

* Atena, Corint – se pot vizita trecand pe continent peste podul aflat la Chalkida, individual, cu masina proprie sau in cadrul excursiilor organizate de birourile turistice locale

* insula Skiathos si Skopelos – excursie cu vaporul organizata de birourile turistice locale

Circuitul regiunii 

* pentru a cunoaste mai bine zona in care petreceti vacanta, va propunem trei circuite, cu masina proprie pe drumurile regionale din aceasta parte a insulei Evia:

* circuit de 61 km: Limni-Rovies-Edipso-Agios Nikolaos-Gialtra-Agios Georgios-Kavos si inapoi

* circuit de 80 km: Limni-Rovies-Manastirea Cuviosului David-parcul natural Drimonas-muzeul din Kerasia-Agia Anna-Strofilia-Limni

* circuit de 130 km: Limni-Rovies-Manastirea Cuviosul David-muzeul din Kerasia-Pappades-Vassilika-Ellinika-Istiaia-Edipso-Rovies-Limni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu