Chronia

Statiunea Chronia, se afla in nordul insulei Evia, aproape de faimoasele bai termale din Edipso si in apropierea pitorescului orasel Limni. In perioada moderna, inainte de 1926, pe locul unde se afla astazi satul, nu exista nici o asezare. In antichitate aici se aflau asezari helenistice, pe urma romane. In 1926 terenurile din Chronia au fost alocate refugiatilor din Asia Mica. In 1992 Chronia numara apr. 92 locuitori. Astazi satul este preferat de turisti, in mare majoritate familisti si greci. Turismul strain inca nu a descoperit aceste meleaguri, dar in fiecare an tot mai multi ajung aici si din alte tari. Apa marii este foarte curata, plina de pesti si de caracatite, care insa nu se apropie de malurile galagioase. Locul este potrivit pentru scafandrii. 
Cum ajungeti in Chronia:

* cu avionul: din Aeroportul “Eleftherios Venizelos” din Atena, plus 151 km, sau din Aeroportul “Makedonia”din Salonic, plus apr. 319 km

* cu trenul: pana la Chalkida, plus 95 km

* cu autobuzul KTEL: din Salonic sau Atena

* cu masina inchiriata: din aeroportul din Salonic sau Atena

* cu masina personala

* cu autobuz inchiriat, pentru grupuri

Chronia, drumul central
CARACTERISTICI:

* un teren de joaca pentru cei mici

* teren de baschet 

* plaja neorganizata, cu pietricele, chiar in fata vilelor 

* doua taverne 

* distanta mica (29 km) de baile termale din Edipsos si 4 km de Limni. 

* usoara accesibilitate din nordul continentului, trecand golful din portul Agios Konstantinos sau Arkitsa. Cel mai apropiat port se afla la 29 km distanta: portul din Edipsos.

* fiind aproape de munti, posibilitatea de a face drumetii pe diverse trasee semimontane

* este aproape de alte statiuni turistice: Ilia – 19 km, Edipso – 29 km, Rovies – 7 km, Limni – 4 km, Pefki – 60 km

* usoara accesibilitate a manastirilor faimoase ale Eviei de Nord. 

* atmosfera de liniste si pace si ospitalitatea autohtonilor

Chronia, discuitie de dupa masa intre localnici
FACILITATI SI SERVICII:

Cumparaturi

* cumparaturile se pot face din magazinele din Limni (4 km), dar preferabil este sa va aprovizionati dupa trecerea cu ferry-boat-ul pe insula, din super-marketurile mari din Istiaia (Lidl, Aldi, Galaxias) – la 53 km de Chronia. 

* epicentrul pietei turistice locale il constituie localitatea Limni (4 km), cu magazine de suveniruri, si alte produse pe care vizitatorii doresc sa le cumpere din Grecia: articole de imbracaminte, incaltaminte, produse cosmetice si bijuterii. 

* piete bogate mai asteapta pe vizitatori si in Istiaia (53 km) si Edipsos (29 km).

Aug 15 la bisericile Sf. Maria din imprejurimi

Distractie

* pentru distractia nocturna, va recomandam localitatile Limni (4 km) si Rovies (7 km), unde veti gasi: de la beach bar-uri, cluburi si discoteci, pana la seri cu muzica, in special traditionala, in cadrul festivalurilor.

* specialitati culinare grecesti se pot consuma in tavernele din sat si din imprejurimi (va recomandam restaurantul BELLA VISTA– 500 m la marginea satului), in alte localitati apropiate (va recomandam tavernele de pe malul marii, din Rovies – 7 km) sau in micile sate de munte (va recomandam taverna Thimios din Dafni)

* seri grecesti organizate de birourile de turism locale

ATRACTII TURISTICE SI CULTURALE

Situri arheologice

Eretria – 102 km

Atena – 151 km

Biserica lui Sf. Ioan Rusul
Monumente

Bisericile, templele si manastirile din regiune sunt din perioada bizantina si post-bizantina. Ele sunt construite in zone muntoase, deoarece acestea ofereau localnicilor mai multa siguranta in fata piratilor si altor invadatori. Cele mai usor accesibile din Chronia sunt: Sfantul Gheorghe - 21 km, Sf. Irina Hrisovaladi – 16 km, Cuviosul David – 18 km, Sf. Nicolae (Galataki) – 14 km, biserica cu Moastele Sfantului Ioan Rusul – 35 kmMuzee

* Muzeul din Kerasia (29 km), cu animale şi trunchiuri petrificate

* Muzel Nautilus din Agiokampos (42 km), cu o mare colecţie de scoici 

* Muzeul Etnografic din Limni (4 km)

* Muzeul de Istorie Naturala din Istiaia (51 km)

* Muzeul Pădurii din Prokopi (35 km)

* vestigiile gasite in Evia de Nord se pot vedea in Muzeele Arheologice din Eretria (102 km), Chalkida (81 km) si Athena (151 km). Cateva exemple sunt: compozitia “Hercules si leul”, găsită la Neos Pyrgos, care se află la Eretria, “Poseidon” din Artemisio şi “Tânăr pe cal”, care se află la Atena, etc.

Parcul Drimonas
Locuri de vizitat

* platanul de 2.500 ani langa Prokopi (31 km)

* cascada mica şi Parcul Natural Drimonas (18 km)

* satul Koulouros (16 km), un sat de munte părăsit, care oferă o privelişte de o rară frumuseţe 

* Asociaţia Femeilor din Limni expune în clădirea vechii Primării creaţii manuale personale, ţesături, broderii, carpete ţesute la război. Dacă doriţi, puteţi lua lecţii de ţesut la război, o îndeletnicire tradiţională locală.

* satele Kalamoudi (14 km), Marouli (15 km), Kokkinomilia (23 km) cu atmosferă de un pitoresc aparte 

* Katounia (7 km), după Limni, spre manastirea Galataki, cu o privelişte minunată

* Ferma de la Kamatriades (31 km), de o frumuseţe aparte, cu o aşezare deosebită. Aici veţi fi primiţi de Tasos şi Kris, gazde ospitaliere, care vă vor prezenta viaţa la fermă. Deasemenea puteti face plimbari in padure, calare si cu QUAD-ul.

ACTIVITATI

Activitati culturale si religioase

* pe perioada verii sunt organizate multe spectacole de teatru si de muzica : in cadrul “Festivalului Elymnia” intre 1-15 August din Limni (la 4 km), in cadrul “Festivalului Cohilia”, organizat la teatrul de vara “Concert Theatre” din Spiada Limni (la 3 km), in cadrul Festivalurilor de vara din Rovies si din Edipso (la 29 km). 

* sarbatori locale, traditional organizate in sate, hramuri:Activitati sportive

* pentru amatorii de scufundari, in Chronia flora si fauna marii ofera un spectacol deosebit. In Edipso (29 km) se pune la dispozitie echipament special

* centre de hipism la Kamatriades (31 km) si langa Oreous (41 km)

* pentru amatorii de pescuit se poate oferi echipamentul necesar

* iubitorii de excursii si drumetii pot incerca traseele care strabat muntii din nordul insulei

Excursii

Agios Ioannis, Skopelos
* Meteora, Delphoi – se pot vizita trecand cu ferry boat-ul pe continent din portul Edipso, individual, cu masina proprie sau in cadrul excursiilor organizate de birourile turistice locale

* Atena, Corint – se pot vizita trecand pe continent peste podul aflat la Chalkida, individual, cu masina proprie sau in cadrul excursiilor organizate de birourile turistice locale

* insulele Mamma Mia: Skiathos si Skopelos – excursie cu vaporul organizata de birourile turistice locale

* circuit pe insula

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu