Insula Skyros


Skyros (gr.: Σκύρος), situată in nordul Mării Egee, astăzi este cunoscută mai ales pentru speciile rare de păsări si de cai pe care le adăpostește. Turiștii străini vin in Skyros in special pentru a se bucura de natură și pentru a urma cursuri de yoga si de literatură. Arta locală (broderia, mobilierul Skyrian, sculptate cu mâna) sunt cunoscute în toată Grecia .


Este insula cea mai sudică din grupul Sporadelor de Nord. Se află la est de Evia, la o distanță de 35 km de aceasta. Este cea mai mare insulă din grupul Sporadelor, având teritoriul de 210 km2 și 2.602 de locuitori. Insula se caracterizează mai mult muntoasă și este acoperită în mare parte de părduri de pini. Putem face asemănare între partea de nord a insulei și restul insulelor din Sporade, respectiv partea de nord a insulei Evia. Partea de sud seamănă cu Evia de Sud și cu Cicladele.

Locuitorii insulei se ocupă de pescuit, creșterea animalelor, munci agriculturale, colecționarea rășinei de pini, deasemenea mai există unități mici de producție.

Skyros: Chora, capitala insulei

ISTORIE

Conform mitologiei, pe această insulă a murit regele Athenei, Theseus. Locul unde a fost ucis de regele Lykomidis se poate vedea astăzi, este peștera lui Andrioti. Fiul lui Achilles s-a născut în Skyros, aflăm din lucrarea lui Sophocles: Philoctetes.
În 475 i.e.n. insula a fost ocupată de Cimon, care răspânde vestea, cum ar fi găsit corpul lui Theseus. Locuitorii insulei sunt luați pentru sclavi, iar insula se colonizează de către Athenieni. Insula devine membru al Alianței din Delos. Între 340 și 192 i.e.n. insula devine colonie macedoniană, până cănd Romanii o reconectează cu Athena. În e.n. istoria insulei era aproape aceeași cu istoria vecinei Evia. 

ACCESIBILITATE

Ferry boat
Insula se accesează cu ferry-boat-ul, din portul Kymi, de pe insula Evia. Iarna vapoarele deobicei circulă odată pe zi, vara de două ori pe zi. 
Portul Kymi se leagă printr-un un drum asfaltat bun cu Chalkida, capitala insulei Evia, care la rândul ei se leagă de partea continentală printr-un pod modern, şi un pod istoric, vechi. Circulă autobuze din Salonic si din Atena, deasemenea linie ferată până la Chalkida. Distanța între Chalkida și Kymi este apr. 50 km. 

Vapoarele sosesc în portul Linaria, portul principal din Skyros. Este o singură companie navală care circulă, și un singur vapor , numit Achilles. Vaporul a fost construit în 1987 în Japonia, iar în 2001 a fost complet renovat. Există spații mari pentru pasageri și mașini, snack-bar pentru cei care vor să consume ceva pe durata călătoriei care durează 1 oră și 45 de minute. 
Puteți să vă informați despre mersul vapoarelor pe site-l http://www.sne.gr.  Prețurile sunt foarte economice în comparație cu alte insule, sunt în jur de: 
Pt. Copii 6 euro
Pt. Adulți 12 euro
Mașină cu conducător între 29-39 euro
Motocicletă 6-9 euro

Avion
Există zboruri din Athena (121 km, 40 minute, Aegean Airlines) și din Salonic (224 km, 45 min, Sky Express). Aeroportul din Skyros este în locația Trahy, la apr. 17 km de capitala insulei. Din aeroport nu există transport comun, dar insula are taxi-uri. Sunt două zboruri pe săptămână din Athena și trei zboruri din Salonic. Compania aeriană care se ocupă de zborurile spre și din Skyros, este: pt. Atena AEGEAN AIRLINES, pt. Salonic SKY EXPRESS (info 2015). Un bilet adult costă apr. 50 euro din Atena si 100 euro din Salonic, tur-retur. Pretul probabil va fi mai mare in sezonul principal.

INFRASTRUCTURA

Infrastrucura hotelieră

Vizitatorii au o mare varietate de posibilităţi de cazare: de la hoteluri de 4 stele, până la camere și apartamente de închiriat, bungalow-uri şi campinguri organizate. 

Infrastructura de drumuri si de comunicatii

Toată insula este străbătută de reţeaua rutieră asfaltată inter-regională şi de provincie. Deservirea transportului pe insulă se realizează prin reţeaua locală de autobuze (KTEL), între portul Linaria și capitala insulei Skyros (sau Chora). Pe insulă se pot inchiria taxiuri.

ASEZĂRI

Toate aşezările insulei, chiar si cele montane, sunt uşor accesibile cu maşina și se află la mică distanţă de mal. Ele reprezintă locuri de popas care oferă sortimente culinare deosebite. Asezările montane sunt inconjurate de paduri de pini bogate. Ele păstrează amprenta vieţii tradiţionale de pe aceste meleaguri.

BUCĂTĂRIA LOCALĂ

În Skyros întâlnim tradiţii gastronomice specifice.
În restaurantele de pe malul mării vizitatorul poate alege dintr-o mare varietate de peşti şi fructe de mare. În zona de munte pot gusta mai ales produse din carne, vânat, mâncăruri la cuptor şi plăcinte tradiţionale (pites). Toate combinaţiile gastronomice sunt pregătite cu ulei de măsline, zarzavaturi şi fructe locale, plante aromatice ca izma si busuiocul.
O mâncare tradițională din Skyros este “lobster pasta” (macaroane cu homar), care merită gustată. 

MAREA SI PLĂJILE

Pe insula Skyros există nenumărate plaji si golfuri sălbatice, practic necunoscute. Este practic imposibil de spus cu exactitate care este numărul acestora. Există o combinatie unică între ţărmul mării şi masivul muntos care se înalţă brusc, atât de aproape de mare. Diversitatea şi frumuseţea pejsajului taie respiraţia.

Magazia
Plăjile cele mai cunoscute

Sunt 13 plăji cunoscute în Skyros: 
1. Agios Fokas, este un mal cu nisip, unde există o tavernă
2. Aspous, în partea centrală a insulei, foarte aproape de capitală și portul Linaria. Este un mal neorganizat cu nisip.
3. Atsitsa, este poate malul cel mai pitoresc de pe insulă, o combinație de pietriș și nisip, într-un golf mic.
4. Acherounes, este malul unui sat mic, care este foarte aproape de portul Linaria și la apr. 10 km de capitala insulei. Malul este acoperit cu nisip, apa devine relativ încet adîncă, cu câteva cafeterii.
5. Gyrismata, un mal lung cu nisip, cu câteva cafeterii și taverne.
6. Kalamitsa, este un mal cu pietriș, dar foarte vizitat, cu multe posibilități de cazare.
7. Kolymbada, un mal în partea de sud a insulei, după ce treceți de Kalamitsa. Nisip dur, combinat cu pietriș, laolaltâ cu unele stânci în apă. Vara se adună destul de multă lume aici pentru a face baie în mare.
8. Kyra Panaia, pe partea de vest a insulei, având pe deasupra păduri de pini, cu apa cristalină și destul de rece.
9. Lino, un mal foarte frumos, cu nisip, unde există un beach-bar.
10. Magazia împreună cu Molos, cele mai vizitate maluri. Sunt cu nisip, pe mal se găsesc multe taverne, baruri.
11. Molos
12. Petritsa, se află în nordul insulei, este un golf izolat, aici nu o să găsiți baruri, taverne sau alte magazine, chioșcuri
13. Pefkos, este un golf pitoresc cu un mic port, pe mal combinație de nisip și pietriș.

MUNŢII

Ca și pe insula Evia, astfel și în Skyros sunt multe trasee turistice naturale montane si semimontane. Aceste trasee traverseaza munţii, trec prin sate pitoreşti, întâlnesc izvoare, râuri şi parcuri naturale, păduri de cireşi, platani, stejari şi pini. Iubitorii de aventuri se pot antrena cu bicicletele montane sau făcând hipism pe drumurile liniştite din păduri, pe cărări practic izolate. 

Caii salbatici skyrieni


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu