La punctul de terminare a falezei din Limni, se afla refugiul de stanca a Preacuviosului Parinte Christodul. Omul sfant si-a petrecut ultimele ani de viata aici, la sfarsitul secoului XI d. Hr. Preacuviosul Părinte Hristodul (1020-1093) este întemeietorul Mănăstirii Sfântului Ioan Teologul din Patmos.
Pe deal, chiar deasupra refugiului Parintelui Christodul se afla bisericuta mica dedicata in memoria Sfantului. Fotografiile au fost facute pe ziua hramului, 20 Octombrie.
Viaţa sfântului Hristodul
Sfântul Hristodul, care era de loc din regiunea Neceea, în Bitinia, a fost copilul unor creştini binecredincioşi, Teodor şi Ana, şi a primit la botez numele de Ioan. A luat schima monahală de tânăr, primind numele de Hristodul ("robul lui Hristos" în greceşte). A dus mai întâi viaţă călugărească în mai multe locuri, pentru ca mai apoi să primească acordul şi ajutorul material al împăratului Alexie I Comneanul (care a domnit în 1081-1118), şi aşa a zidit în insula Patmos o biserică şi o mănăstire în cinstea sfântului Ioan Evanghelistul.
Aceste clădiri au rămas până astăzi. Când însă arabii musulmani au atacat Patmosul, sfântul a trebuit să se refugieze, împreună cu ucenicii săi, în Evia, Limni, unde a şi murit, către sfârşitul secolului al XI-lea (+1093), într-o zi de 16 martie. Mai târziu, ucenicii săi au aflat moaştele sale întregi, şi le-au adus în mănăstirea ctitorită de el în Patmos, unde se găsesc până astăzi, şi sunt izvor de multe vindecări şi minuni pentru cei care cer mijlocirea sfântului cu credinţă. Locul de refugiu, astazi loc de sihastrie, se poate vizita în orăşelul Limni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu