Eretria

In Antichitate a fost unul dintre cele mai renumite state greceşti din punt de vedere comercial şi naval. După o faimă care a durat 1.000 de ani, au urmat două secole de uitare.

Aici se află unul din cele mai importante situri arheologice al Greciei, ce se bucură de o lungă istorie. Teatrul antic Eretria, care avea o capacitate de 6.000 de spectatori, iese în evidenţă prin acustica sa excelentă şi similarităţile pe care le are cu teatrul lui Dionis din Atena. În una din cele mai vechi părţi ale oraşului se află faimoasa Casă a Mozaicurilor. Este un minunat exemplu de artă elenistică. Motivele sunt inspirate din mitologie şi din „Iliada“. Mormântul Iubirii, de origine macedoneană, construit din piatră, e cel mai bine conservat mormânt tholos din Grecia. În aceeaşi zonă poate fi văzut templul Apollo Dafneforos, construit în sec. al VIII-lea î.d.H. Decorul templului era alcătuit din reprezentări ale lui Tezeu capturând-o pe Antiope. În prezent, obiectele sunt expuse în Muzeul Arheologic din Eretria. Ele datează din Perioada Geometrică, iar alături de sculpturile din templul Apollo Dafneforos, existente tot în muzeu, au o mare valoare arheologică. 
Se spune că în Eretria, într-o locaţie necunoscută sunt îngropaţi Aristotel, împreună cu fiica sa, Biote.

In zilele noastre zona s-a transformat într-o locaţie turistică modernă, atrâgănd turişti tot mai mulţi. Oferă posibilităţi de vacanţă pentru toate gusturile şi buzunarele: de la pensiuni familiale, până la mari complexe hoteliere, genul all-included.
Pe strada de pe malul mării, ce se intinde de-a lungul localităţii, vara se intrerupe circulaţia şi se transformă în locul preferat de cei veniţi în vacanţă:aici turiştii se pot bucura in voie de cofetării, taverne, restaurante, baruri, sau, pur şi simplu, pot privi marea şi lumea pestrita care umple localitatea.

Eretria are un port, unde vin şi pleacă la fiecare sfert de oră bacuri (care încarcă maşini şi autobuze), care fac legătura cu continentul, în localitatea Rafina. Atena este la o distanţă de o oră cu maşina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu