Rovies

Statiunea Rovies se afla in nordul insulei Evia, aproape de faimoasele bai termale din Edipso. Satul este situat la punctul de intalnire al muntilor Telethrion si Kavalaris, si este scaldat de apele limpezi si linistite ale Golfului Evian. Litoralul este protejat de faleza continentala, astfel ca apa marii este linistita si adecvata inotului. Padurea de pini ajunge aproape de malul marii, iar frumusetea zonei este completata si de livezile de masline, renumite, din jurul Rovies-lui.

Satul Rovies este o localitate specific greceasca, cu vegetatie bogata: gradini pline cu flori si arbori. Litoralul este foarte lung, cu asezare geografica perfecta pentru cei ce doresc sa admire magicul apus de soare. Locuitorii se ocupa cu agricultura si pescuitul, in ultimii ani dezvoltandu-si activitati si in domeniul turistic. Regiunea este renumita si pentru maslinele gustoase, exportate in toata lumea de asociatia de producatori locali. O cladire simbol a localitatii este turnul venetian, unde se organizeaza pe timpul verii expozitia culinara din produse locale.
Este destinatia ideala pentru cei care doresc odihna intr-un mediu care imbina intr-un mod firesc traditionalul locului cu stilul vietii moderne. De asemenea este adecvata celor care doresc imbinarea odihnei cu vizitarea manastirilor de pe insula. 
Istorie pe scurt:
In regiune se locuia inca din epoca de piatra, in actualele locatii Palaiohori, Kokoretsia, si Kremasi. In locul statiunii de azi se afla in anticitate Orovies, un sat despre care gasim referiri in scrierile lui Tucidide si Strabon. In anul al 6-lea al razboiului peloponesian, un cutremur, si valurile uriase care au urmat, au stins orice urma a satului. Cei putini ramasi s-au mutat in Palaiohori, aflat la inaltime, la 4 km de Rovies. In epoca bizantina, si post-bizantina locuitorii s-au mutat inapoi in Rovies. In ultimii ani ai jugului otoman locuiau apr. 500 de oameni in sat. Locuitorii s-au inmultit cu cei sositi din Asia Mica, dupa schimbul de locuitori din 1925, dintre cele doua tari. Pe durata luptelor de eliberare, o personalitate importanta locala a fost Anna Papadopoulou. Ea era sora eroului razboiului Macedonian, Pavlos Melas. Anna Papadopoulou a luat parte la luptele de eliberare ca voluntara, si a fost prima femeie medaliata din Grecia: Medalia de Eliberare in 1914, si Medalia de Sacrificiu in 1928. Pentru sacrificiile facute a primit denumirea de “Mama Armatei”.

Portul din Edipso
Cum ajungeti in Rovies:

* cu avionul: din Aeroportul “Eleftherios Venizelos” din Atena, plus 158 km, sau din Aeroportul “Makedonia”din Salonic, plus apr. 312 km
* cu trenul: pana la Chalkida, plus 88 km
* cu autobuzul KTEL: din Salonic sau Atena
* cu masina inchiriata: din aeroportul din Salonic sau Atena
* cu masina personala
* cu autobuz inchiriat, pentru grupuri

Apus la Rovies
CARACTERISTICI:

* un teren de joaca pentru cei mici
*  teren de baschet si de fotbal (teren mic si mare)
* plaja neorganizata foarte lunga, cu pietricele si nisip gros, chiar in fata vilelor 
*  taverne si mici restaurante pe malul marii
*  distanta mica (22 km) de baile termale din Edipsos. 
* usoara accesibilitate din nordul continentului, trecand golful din portul Glifa, Agios Konstantinos sau Arkitsa. Cel mai apropiat port se afla la 22 km distanta: portul din Edipsos.
*  fiind aproape de munti , posibilitatea de a face drumetii pe diverse trasee semimontane
*  fiind la mijlocul traseului din partea de nord a malului golfului Evian ofera posibilitatea de excursiI cu masina sau cu autocarul
*  este aproape de alte statiuni turistice: Ilia – 12 km, Edipso – 22 km, Chronia – 7 km, Limni – 11 km, Pefki – 53 km)
*  usoara accesibilitate a manastirilor faimoase ale Eviei de Nord. 
* o piata centrala unde se organizeaza in mod traditional, pe timpul verii, diferite evenimente festive
*  atmosfera de liniste si pace, si ospitalitatea autohtonilor

FACILITATI SI SERVICII:

Galaxias
Cumparaturi
* cumparaturile zilnice se pot face din magazinele mici ale statiunii, sau din super-marketuri mari din Istiaia (Lidl, Galaxias) – la 44 km. 
* epicentrul pietei turistice locale il constituie localitatea Edipsos (22 km), cu magazine de suveniruri, si alte produse pe care vizitatorii doresc sa le cumpere din Grecia: articole de imbracaminte, incaltaminte, produse cosmetice si bijuterii. 
* piete bogate mai asteapta pe vizitatori si in Istiaia (44 km) si Limni (11 km).

Distractie

* pentru distractia nocturna, vizitatorii au multe variante in Evia de Nord: de la beach bar-uri, cluburi si discoteci, pana la seri cu muzica, in special traditionala, in cadrul festivalurilor.
* specialitati culinare grecesti se pot consuma in taverne, pe malul marii, sau in mici sate de munte
* seri grecesti organizate de birourile de turism locale

ATRACTII TURISTICE SI CULTURALE

Situri arheologice
*  Eretria – 109 km
*  Atena – 158 km

Monumente

Bisericile, templele si manastirile din regiune sunt din perioada bizantina si post-bizantina. Ele sunt construite in zone muntoase, deoarece acestea ofereau localnicilor mai multa siguranta in fata piratilor si altor invadatori. Cele mai usor accesibile din Rovies sunt: Sfantul Gheorghe - 14 km, Sf. Irina Hrisovaladi – 9 km, Cuviosul David – 11 km, Sf. Nicolae (Galataki) – 21 km, biserica cu Moastele Sfantului Ioan Rusul – 42 km

Muzee

*  Muzeul din Kerasia (22 km), cu animale şi trunchiuri petrificate
*  Muzel Nautilus din Agiokampos (35 km), cu o mare colecţie de scoici 
*  Muzeul Etnografic din Limni (11 km)
*  Muzeul de Istorie Naturala din Istiaia (44 km)
*  Muzeul Pădurii din Prokopi (42 km)
* vestigiile gasite in Evia de Nord se pot vedea in Muzeele Arheologice din Eretria (109 km), Chalkida (88 km) si Athena (158 km). Cateva exemple sunt: compozitia “Hercules si leul”, găsită la Neos Pyrgos, care se află la Eretria, “Poseidon” din Artemisio şi “Tânăr pe cal”, care se află la Atena, etc.

Drimonas
Locuri de vizitat

*  platanul de 600 ani langa Prokopi (38 km)
*  cascada mica şi Parcul Natural Drimonas (11 km)
*  satul Koulouros (9 km), un sat de munte părăsit, care oferă o privelişte de o rară frumuseţe
*  satele Kalamoudi (7 km), Marouli (8 km), Kokkinomilia (16 km) cu atmosferă de un pitoresc aparte 
*  Katounia (14 km), după Limni, spre manastirea Galataki, cu o privelişte minunată
*  Ferma de la Kamatriades (24 km), de o frumuseţe aparte, cu o aşezare deosebită. Aici veţi fi primiţi de Tasos şi Kris, gazde ospitaliere, care vă vor prezenta viaţa la fermă. Deasemenea puteti face plimbari in padure, calare si cu QUAD-ul.
* Asociaţia Femeilor din Limni expune în clădirea vechii Primării creaţii manuale personale, ţesături, broderii, carpete ţesute la război. Dacă doriţi, puteţi lua lecţii de ţesut la război, o îndeletnicire tradiţională locală.

ACTIVITATI

Teatrul Concert la Limni
Activitati culturale si religioase
pe perioada verii sunt organizate multe spectacole de teatru si de muzica : in cadrul “Festivalului Elymnia” intre 1-15 August din Limni (la 11 km), in cadrul “Festivalului Cohilia”, organizat la teatrul de vara “Concert Theatre” din Spiada Limni (la 10 km), in cadrul Festivalului de vara din Rovies si din Edipso (la 22 km). 
sarbatori locale, traditional organizate in sate, hramuri:

Activitati sportive
* pentru amatorii de scufundari, in Edipso se pune la dispozitie echipament special
* centre de hipism la Kamatriades (24 km) si langa Oreous, la Petalo (34 km) 
* pentru amatorii de pescuit se poate oferi echipamentul necesar
* iubitorii de excursii si drumetii pot incerca traseele care strabat muntii din nordul insulei.

Excursii
* Meteora, Delphoi – se pot vizita trecand cu ferry boat-ul pe continent din portul Edipso, individual, cu masina proprie sau in cadrul excursiilor organizate de birourile turistice locale
* Atena, Corint – se pot vizita trecand pe continent peste podul aflat la Chalkida, individual, cu masina proprie sau in cadrul excursiilor organizate de birourile turistice locale
* insula Skiathos si Skopelos – excursie cu vapor organizata de birourile turistice locale
circuit pe insula

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu