Mănăstirea Cuviosului David

Manastirea Sfantului Cuvios David, numita si „Osios David”, se afla in Evia de Nord, in apropierea localitatii Rovies. Manastirea se afla inconjurata de paduri de pini, intre satul Drimonas si satul Kalamudi. Peisajul este de o frumusete extraordinara.
In curtea intertioara a manastirii se afla mormantul Cuviosului Iacov Tsalikis si biserica mica, unde se pastreaza cinstitul Cap al Sfantului David cel Batran.Obstea manastirii este alcatuita de calugari.

Mormantul Cuviosului Iacov Tsalikis
Biserica Manastirii


Pe 1 Noembrie anual in manastire se serbeaza primul hram : Schimbarea la Fata, dupa care se serbeaza ca al doilea hram Sfantul Cuvios David. De asemenea Sfantul se praznuieste si pe 6 August.

Manastirea Schimbarea la Fata si Cuviosul David, este o manastire tarziu bizantina, aflata la o distanta de numai 11 kilometri de localitatea Rovies. Manastirea Osios David se afla in regiunea nordica a insulei Evia, la poalele Muntilor Kavalaris, la o altitudine de 500 de metri. In jurul manastirii se afla si alte cateva locasuri de rugaciune, zidite in cinstea a mai multor sfinti. In regiune se afla si alte manastiri renumite, cum ar fi manastirea Galataki, langa localitatea Limni, manastirea Sfanta Irina Hrisovalantou, intre satul Rovies si Ilia, manastirea Sfantul Gheorghe din Ilia. De asemenea la o distanta de apr. 40 km de Rovies se afla biserica Sfantului Ioan Rusul, unde se pastreaza Moastele intregi ale Sfantului.
Sfantul Cuvios David s-a nascut in jurul anului 1500, in localitatea Gardinitsa,  langa Talantio, localitatea natala fiind numita astazi Kiparisi.

Data exacta de infiintare a manastiri nu este cunoscuta, dar se stie ca Sfantul David a ctitorit cladirea  pe locul unei biserici mai vechi, care se afla in acel loc. Manastirea a fost distrusa de otomani, odata cu cucerirea insulei Evia, si reconstruita dupa trecerea ocupatiei.

La o distanta de cativa kilometri de manastire se afla Agioneri, o fantana cu apa sfintita. Potrivti traditiei, aici si-a infipt toiagul Sfantul Cuvios David, iar apa a tasnit ca prin minune. Sfantul a visat sa construiasca o manastire. Ajuns dupa 1532 in regiunea in care se inalta astazi manastirea sa, el s-a rugat Domnului sa ii daruiasca o sursa de apa.


Pentru a construi manastirea inchinata Schimbarii la Fata a Domnului, vreme de doi ani, Cuviosul David a adunat bani de la credinciosi, ajungand pana in Rusia, de unde a primit multe donatii. Neavand mijloc de transport, sfantul a luat banii si obiectele de pret, primite in dar, si le-a asezat in interiorul unui bustean, a astupat gaura sculptata si l-a aruncat intr-un rau, zicand: „Cand voi pasi eu in insula Evia, ajuta Doamne sa atinga tarmul Rovies, busteanul cu bogatii.”

Ajuns in insula, dupa oarecare vreme, parintele s-a intalnit cu niste barbati care se chinuiau sa taie un bustean mare. Privind ce fac, sfantul si-a dat seama ca acesta este busteanul cu darurile pentru manastire. Dand slava lui Dumnezeu, el a insemnat lemnul cu Sfanta Cruce, iar lemnul a crapat la mijloc.
Parintele Iakov Tsalikis, cel binecuvantat, a vietuit si el in aceasta sfanta manastire, unde se afla si astazi mormantul sau. Parintele Iakov a devenit un mare indrumator duhovnicesc al calugarilor si al crestinilor din zona, dar si un neostenit iubitor al Bisericii lui Hristos, in vremea lui reparandu-se toate lipsurile manastirii.


Pentru a ajunge la Manastirea Cuviosului David din directia Edipsos, trebuie sa se urmeze drumul spre Rovies. Cu putin inainte de ajunge in Rovies, drumul coteste la stanga, spre Paleochori, Damia si Kalamoudi. Dupa satul Kalamoudi si inainte de a ajunge in satul Drimonas, veti gasi pe partea stanga a drumului manastirea. Manastirea este o adevarata oaza de liniste si reculegere, in afara zilelor de sarbatoare, cand este vizitat de o multime de pelerini. Calugarii asteapta pelerinii cu cafea, smochine, biscuiti dulci in curtea bisericii. Coordonatele pentru GPS sunt: E - 23.165631 N - 38.504654.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu