Mănăstirea Sf. Nicolae Galataki

Cel care vrea să viziteze Mănăstirea Sfântul Nicolae, sau "Galataki" trebuie să treacă mai întîi prin oraşul Limni, ca să poată să ajungă în locaţia frumoasă, cu peisaj excelent, unde s-a construit clădirea.
Mănăstirea s-a construit peste o clădire antică, despre care se crede că a fost naosul lui Poseidon.

Pentru provenienţa numelui Galataki, există mai multe teorii, cea mai răspândită conţine povestea unui capitan şi al vasului său, oiginar din Galatas, Asia Minoră. Se zice, că vaporul a întâmpinat o furtună teribilă trecând golful evian. Ajungând în locul care astăzi se vede din clădirea mănăstirii, omul s-a rugat către Sf Nicolae, ocrotitorul marinarilor. Vaporul a fost salvat, iar căpitanul din Galatas, a ridicat mănăstirea, pe care a numit-o Sf. Nicolae Galataki.
Despre Sf. Nicolae

Sfantul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei precum si al multor orase din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita multelor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si "Facatorul de Minuni" (Taumaturgul).


Data nasterii sale este necunoscuta, si nu exista o biografie detaliata a vietii sale. Totusi, se cunoaste data mortii sale care este 6 Decembrie, neexistand insa un consens asupra anului, care dupa unii cercetatori ar fi 345, iar dupa altii 352. 

Traditia Bisericii spune ca Sf. Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata in Parara (Asia Minor). La moartea parintilor sai, Nicolae a devenit preot si s-a lepadat de toata averea sa, pe care a daruit-o saracilor si a plecat in pelerinaj in Palestina si Egipt.
La intoarcerea acasa, poporul l-a intampinat si l-a ales Arhiepiscop de Myra.

Desi o cronica din secolul al VI-lea il citeaza printre participantii la Sinodul de la Nicea, exista prea putini istorici care accepta aceasta teorie.

Moastele Sf. Nicolae au fost furate in anul 1087 din Myra, de catre negutatorii italieni si aduse la Bari, unde pe data de 22 Iunie 1197, a fost ridicata o biserica dedicata Sf. Nicolae si in care se afla si in prezent moastele sale.

Dupa cum se stie, Sf. Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar totodata el este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar, etc.
Dintre multele legende care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea; Sf. Nicolae a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre.
Alte binecunoscute minuni savarsite de Sf. Nicolae sunt invierea celor trei copii omorati de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii si multe altele.

Sfantul Nicolae este serbat atat de Biserica Ortodoxa cat si de cea Catolica, pe data de 6 Decembrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu